Permohonan Pertukaran/ Bayaran Balik

Tudung Farora hanya menerima pertukaran tudung yang mempunyai 'defect' semasa pembelian.

Pelanggan boleh menghubungi Tudung Farora melalui whatsapp dengan klik di sini https://tinyurl.com/y2ly8jm7 atau melalui email ke [email protected]

Pelanggan hendaklah mengambil gambar bahagian yang mengalami 'defect' dan hantar kepada kami melalui cara di atas. 

Pihak Tudung Farora akan memeriksa dahulu tahap 'defect' pada tudung tersebut.

Pelanggan boleh menghantar semula tudung untuk permohonan tukar kepada corak yang sama atau berlainan atau Pelanggan boleh memohon untuk pulangan balik wang sebanyak 50% daripada harga asal tudung yang dibeli.

Bagi permohonan pertukaran tudung yang mempunyai 'defect', pelanggan perlu menghantar semula tudung tersebut kepada pihak Tudung Farora. Pihak Tudung Farora akan mengambil sedikit masa untuk memproses pertukaran dan pihak Tudung Farora akan menghantar semula tudung yang baru paling lewat dalam 5 hari bekerja.

Bagi permohonan bayaran balik pelanggan sebanyak 50% dari harga tudung asal, pembayaran semula akan mengambil masa paling lewat 3 hari bekerja.

Tudung Farora amat mengambil berat tahap kepuasan pelanggan apabila membeli-belah di butik online Tudung Farora. Segala maklumbalas diharap dapat dihantar ke whatsapp Tudung Farora atau ke email kami supaya kami dapat bantu menyelesaikan masalah pelanggan dengan segera.

Applications for Return/Refund

Tudung Farora only accept return of defect products.

Buyers may contact Tudung Farora via whatsapp https://tinyurl.com/y2ly8jm7 or via email at [email protected].

Buyers may need to share the image of the defect product and our team will identify the extend of the defect.

Buyers may either return for an exchange of the same product or different product or

Buyers may request for 50% refund from the actual price.

Exchanging of products may require Buyers to ship the defect product back to Tudung Farora. Once our team received, we will investigate and will re-ship replacement within 5 working days.

Request of 50% refund will take up to 3 working days.